کشاورز لایق بهترینهاست
مدرسه عمادیه گرگان از جاهای دیدنی گرگان است که در دوره شاه سلیمان صفوی ساخته شد و در تاریخ ۱۹ مهر ماه سال ۱۳۷۸ هجری شمسی با شماره سند ۲۴۶۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. این مدرسه پلانی مستطیل شکل و چهار ایوان در دو طبقه دارد که امروزه بهعنوان حوزه علمیه استفاده میشود. ساختمان اصلی این مدرسه دارای ۱,۵۵۰ متر زیربنا است و عمده مصالح بهکاررفته در ساخت آن شامل چوب، خشت، آجر، سفال و سنگ میشود. وجود ایوانها، طاقهای جناغی و هلالی، آجرکاریهای زیبا و در و پنجرههای متعدد چوبی جلوه خاصی به این بنا دادهاند.
مدرسه عمادیه در خیابان امام خمینی شهر گرگان در ضلع شرقی مرکز محله درب نو قرار دارد. محله درب نو از سمت شرق به بازار نعلبندان، از سمت غرب به محله میدان و خیابان شهید رجایی و از جنوب به خیابان امام خمینی راه دارد.
آدرس: استان گلستان، شهر گرگان، محله درب نو، بافت قدیم گرگان
درباره مدرسه عمادیه
مدرسه عمادیه که نامهای دیگری همچون مدرسه آقا حسین عمادیه یا دروازه نو دارد، از بناهای قدیمی شهر گرگان و از جاذبه های گردشگری استان گلستان است که در سال ۹۵۲ هجری قمری در دوره پادشاهی سلیمان صفوی بهوسیله روحالله حسینی استرآبادی تاسیس شد.
این مدرسه تاریخی با ۱,۵۵۰ متر وسعت از آبانبار، قبرستان، حمام، مغازههای گوناگون، مسجد گلشن، مجموعه چند تکیه، بافت و عناصر عمده محله درب نو و نیز قسمتی از بافت بازار کهنه استرآباد تشکیل شده است. اخبار دقیقی درباره زمان ساخت این مدرسه موجود نیست؛ ولی اصل بنا به اواخر دوره تیموری و بهخصوص اوایل دوره صفویه مربوط میشود.
ورودی مدرسه مزین به در چوبی زیبایی است که در ضلع غربی بنا قرار دارد. سپس به حیاط سنگفرش مدرسه وارد میشوید که محو تماشای حال و هوای سنتی آن خواهید شد. درست مثل خانههای تاریخی، حوضی بزرگ در وسط حیاط قرار گرفته که با درختان نارنج احاطه شده است. دورتادور حیاط نیز ۱۹ حجره برای تحصیل و علمآموزی دانشآموزان وجود دارد.
مدرسه عمادیه گرگان در طول سالهای متمادی و در جریان مرمت بارها دستخوش تغییرات شده است و سرانجام در تاریخ ۱۹ مهر ماه سال ۱۳۷۸ با شماره سند ۲۴۶۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
این مدرسه که جزو قدیمیترین مدارس کشور به حساب میآید؛ امروزه بهعنوان حوزه علمیه مورد استفاده است و اگر قبل از ظهر به این بنا سر بزنید، طلابی را میبینید که در ایوانها یا پیشخوانهای تختهای به گفتگو مشغول هستند
معماری مدرسه عمادیه
مدرسه عمادیه پلانی به شکل مستطیل دارد و بهصورت چهار ایوانی با حیاط مرکزی است که همه عناصر آن بهطور قرینه و با شکل و ترتیب منظم و یکسانی کنار یکدیگر قرار دارند. در گوشه غربی مدرسه، ورودی بنا بهطور مسقف و پوشیده از تیرهای ضخیم چوبی افقی خودنمایی میکند. چهار ایوان مدرسه از درون حیاط دارای پیشخوان تختهای با نردههای زیبا هستند و جذابیتی دوچندان به حیاط آن دادهاند که درختان، باغچه و حوض آب را در خود جای داده است. حجرهها به شکل یکسان و زیبایی دورتادور محیط داخلی بنا ساخته و حجرههای شبیه به هم بهوسیله ایوانها از یکدیگر متمایز شدهاند.
بالای طبقه دوم مدرسه گلدسته چوبی کوچکی قرار دارد که در واقع محلی برای ایستادن موذن و اذان گفتن بوده است. از ویژگیهای معماری این بنا میتوان به سقف آن اشاره کرد که همچون خانههای شمالی بهصورت شیبدار و از سفال است.
دو عدد سکو بهمنظور استراحت، قبل از در ورودی وجود دارد. پس از در اصلی مدرسه، ایوان زیبای شرقی پدیدار میشود که روبهروی ایوان غربی قرار دارد. از درون مدرسه جرزهای ورودی دارای طاقنماهایی هستند که تقریبا نیم متر بالاتر از سطح زمین بنا شدهاند.
این ساختمان، حیاط مستطیل شکل مرکزی داشته و در سمت جنوب و شمال و شمال غربی نیز حیاط خلوت دارد. بنای مدرسه دارای کرسیچینی و بندکشی است و جرزهای آجری آن با ملات گل و آهک پوشانده شدهاند و جرز خشت خام نیز در برخی نقاط به چشم میخورد.
نکات بازدید از مدرسه عمادیه