قارچ های عامل پوسیدگی بذر و مرگ گیاهچه در پنبه
پوسيدگي بذر و پنبه دانه از مهمترين بيماري هاي پنبه مـي باشـد و منـاطقي كـه عمليـات كنترلي براي آنها صورت نگيرد و رطوبت و دما مناسب باشـد، خـسارت زيـادي وارد مـي كنند عامل ممكن است يــــك يا مجموعـه اي از چندين عامل بذر زاد يا خاكزي باشند كه از منطقه اي به منطقه ديگر متفاوت است. ايــــن عوامـل بـــــاعث پوسيــــدگي بذر، مرگ گياهچـه قبـل يـا بعـد از بيـرون آمـدن از خـاك و آسيب هاي ريشـــــه اي مي گردند يـشترين خـسارت زمـاني روي مي دهد كه بذرها مورد حمله قرار گرفته و پوسيده يا از كيفيت آنها كاسته گردد. در چنـين حالتي كاهش تعداد بوته در مزرعـه، توليـد گياهچـه هـاي ضـعيف و داراي ريـشه هـاي غيـرطبيعي و توليد بوته هاي حساس به عوامل بيماريزا، ديررسي محصول، افـزايش هزينـه هـاي واكاري، سبز غير يكنواخـت در مزرعـه و كـاهش محـصول اجتنـاب ناپـذير اسـت خسـارت ايـن بيمـاري در شرايط سرد و مرطوب كه جوانه زني و رشد گياهچـه طـولاني است شديدتر است. بذرهاي پوسيده حالت نرم و آبكي داشـته و گياهچه هـاي بيمـار، كوتـاه و ضـعيف بـوده و خيلـي زود مي ميرند. در بررسي گياهچه هاي بيمار لكه هاي تيره در ريشـه و ساقه آنها مشاهده مـي شـود، ريشـه اصـلي پوسـيده و فقـط تعدادي ريشـه فرعـي در اطـراف آن وجـود دارد، در گياهـان مسنتر، لكـه هـاي قرمـز مايـل بـه قهـوه اي در محـل طوقـه، مهمترين علامت آلودگي است. بعضي از عوامل مرگ گياهچه، همراه بذر به داخل خاك راه مي يابند. استفاده از بـذر سـالم و قارچكش براي پوشش بذر و انتخاب زمان مناسب كاشـت از عوامل كنترل بيماري است. عوامــل بيمــاريزاي ماننــد Alternaria alternate،Aspergillus niger ، Fusarium accuminatum، Rhizoctonia arrhizus، Rhizoctonia solani به عنوان عوامل پوسیدگی بذر در انبار و مرگ گیاهچه قبل از رویش وعوامل Fusarim solani،Sclerotium rolfsi ، R. solani، Pythium ultimum به عنوان عوامل مـرگ گياهچه هم قبل از رويش و هم بعد از رويش گزارش شده اند كـه در ذيـل بـه شـرح بعضی از آنها آنهـا پرداخته مي شود
1- .Pythium sp
اين بيماري در اكثر مناطق پنبه كـاري كشـور وجـود دارد. علاوه بر پنبه به بسياري از گياهان زراعي نظير : گوجه فرنگي، سيب زميني، خيار و كلم حملـه مـي كنـد. زمـاني كـه عامـل بيماري قارچ پيتيوم باشد و بذور كاشته شده در زمين آلـوده قرار گرفته باشند، بذر جوانه نزده و مي پوسد و گياهچـه قبـل از خروج از خاك مورد حمله قـرار گرفتـه و از بـين مـي رود. گاهي نيز پس از خروج گياهچه از خاك، محل يقـه يـا ريشـه پوسيده و نازك مي شود لذا گياهچه باز هـم پوسـيده و از بـين مي رود
2- .Alternaria sp
قارچ آلترناريا داراي گونه هاي زيادي است كه به بسـياري از گياهان زراعي از جمله پنبه حملـه كـرده و موجـب ايجـاد بيمــاري لكــه مــوجي در گياهــانى نظيــر گوجــه فرنگــي و سيب زميني مي شود. اين قارچ مي تواند به بذر، برگ، سـاقه و غده حمله كرده و باعث مرگ گياهچه يا پوسيدگي گياه شـود. روي برگ و برگچه علائم به صورت لكـه هـاي قهـوه اي بـا حاشيه كلروتيك ايجاد مي شوند. در سطح لكه ها ممكن است دواير متحدالمركز موجي شكل ظاهر شده و اندام هاي هـوايي گياه نيز حالت سوختگي به خود بگيرند
3- Rhizoctonia solani
قارچ رايزوكتونيا علاوه بر پنبه بـه گياهـاني نظيـر : بـرنج، سيب زميني، لوبيا، نخود، يونجه و چغنـدر حملـه مـي كنـد و باعث بيماري مرگ گياهچه و بذر مي شـود. در ناحيـه طوقـه پوسيدگي به شكل دوكي و بـه رنـگ تيـره يـا قهـوه اي قابـل رويت است. اين قارچ زمستان را به شكل اسكلرت يا ميسليوم در خاك يا بقاياي گياهي گذرانده و در خـاك هـاي مرطـوب بقاي بيشتري دارد، ضمن اينكه از طريق آبياري از نقطـه اي بـه نقطه ديگر منتقل مـي شـود. آلـودگي در دمـاي 32-28 درجـه سانتيگراد و رطوبت 96% در مدت 18 ساعت ظاهر مي شـود. دوره كمون بيماري 10-7 روز است
علائم بیماری
علائم بيماري مرگ گياهچه ناشي از عوامل بيماريزاي مختلف بسيار شبيه به هم هـستند و تشخيص عامل بيماري از روي علائم بسيار مشكل و گاهي غيرممكن اسـت. بطـور كلـي علائم عبارتند از پوسيدگي بذر قبل از جوانه زدن، پوسيدگي گياهچه قبل از سـبز شـدن، داغ بر شدن جزئي يا كامل گياهچـه سـبز شـده در سـطح خـاك، كـوفتگي سـاقه يـا مـرگ گياهچه پس از سـبز شـدن، پوسـيدگي ريـشه گياهچـه و جـارويي شـدن ريـشه، سـوختگي برگ ها و لكه هاي قهوه اي روي برگ ها
مدیریت بیماری
- برداشت به موقع مزارع بذري از مهمترين روش هاي كاهش آلودگي بذرها مي باشد
- استفاده از ارقام برگ باميه اي بدليل تهويه مناسب در كنوپي گياه، غوزه هـا كمتـر آلـوده شده و وشهاي بذري خشك و ميكروارگانيزم ها كمتر روي آنها فعاليت نمايند
- كنترل آفات فعال بر روي غوزه در مزارع بذري از اهميت ويژه اي برخوردار است
- شخم عميق زمستانه و زير و روكـردن كامـل خـاك، رعايت تراكم بوته
- جمع آوري و انهدام كامل بقاياي گياهي آلوده
- تناوب 3-2 ساله با گياهان غير ميزبان
- كاشت بذور سالم، كـركزدايـي شـده و ضـدعفوني شده، بدين منظور مي توان از سـموم ديكلـون، ويتـاواكس يـا تيرام 6-4 در هزار استفاده كرد
- تيمار مزرعه بذري با قارچكش هـا بعـد از رسـيدگي يـا قبـل از برداشـت سـبب كـاهش آلودگي بذرها مي شود
- استفاده از برگريزها قبـل از برداشـت سـبب خـشكتـر شـدن وشها شـده و جمعيـت عوامل، پوشاننده بذر كاهش مي يابد
- برداشت و انباركردن بذرها زماني بايد صورت گيرد كه رطوبت بذر كمتراز 11 درصـد و خلوص فيزيكي آنها حداقل 98 درصد باشد
- رديابي درجه حرارت انبار در طول انبارداري لازم و ضروري مي باشد
- هوا دادن بذرها با سرما و هواي خشك سبب كاهش فساد بذر مي شود
- استفاده از ارقام مقاوم و همچنين بـذرهايي كـه در شـرايط سـرد و مرطـوب بهتـر جوانـه بزنند در كنترل بيماري هاي گياهچه مؤثر است
- در طي فرآيند توليد بذر بايد سعي شود حداقل صدمه مكانيكي به بذر وارد شود
- كركزدايي بذور با اسيدسولفوريك از جمعيت عوامل بيماريزا مي كاهد
- آزمايش جوانه زني بـذور در حـرارت پـايين شـاخص خـوبي بـراي پـيشبينـي ميـزان پوسيدگي است. بطور معمول بذرهايي كه در 18 درجه سانتيگراد جوانه زني خوبي داشـته باشند كمتر آلوده شده و توانايي مقاومت در برابر حمله ميكروارگانيزم ها را دارند. بـذرهاي جوانه زده بايد درصد جوانه زني آنها در 18 درجه سانتيگراد بيش از 90 درصد باشد
- جلوگيري از رفت و آمد بيشتر ماشين آلات كشاورزي بمنظـور اجتنـاب از فـشردگي خاك
- كاشت بذور روي پـشته، تنظـيم عمـق كاشـت، رعايـت تنـاوب صـحيح، شـخم عميـق حداقل سه ماه قبل از كاشت، پوسانيدن بقاياي گياهي، استفاده از مـواد آلـي پوسـيده، عـدم كاشت در زمين هاي با رطوبـت زيـاد، تنظـيم تـاريخ كاشـت مهـمتـرين روش هـاي زراعـي مديريت اين بيماريها مي باشند. صرف نظر از كيفيت بذر، اگر شـرايط آب و هـوايي بمـدت 5-4 روز پس از زمان مورد نظر كاشت بصورت باراني و سرد پيشبيني بشود، هرگـز عمـل كاشت را نبايد انجام داد. همچنين عمق كاشت نبايد بيش از 5 سانتيمتر باشد
- استفاده با احتياط و فني از ميكروارگانيزمهاي آنتاگونيـست بـه صـورت پوشـش دادن بذر پنبه يكي ديگر از روش هاي مبارزه با اين بيماري ها مي باشد
- هدايت خاكها به سمت خاك هاي بازدارنده در يك برنامـه زراعـي مـدون يكـي از رهيافت هاي مديريت بيماري هاي خاكزاد مي باشد. در اين خاك ها بسياري از آنتاگونيست هـا مثل تريكودرما و گونه هايي از باكتري سودوموناس فعال بوده و بيماري را كاهش مي دهند
- تيمار بذور و ضدعفوني كـردن آنهـا بـا قـارچكش هـاي مناسـب روش مناسـبي بـراي حفاظت بذور در مقابل حمله عوامـل بيمـاريزا مـي باشـد. زمـاني كـه عوامـل ايجـاد كننـده بيماري را چند پاتوژن (بيمارگر) تشكيل دهند، تيمار بذور با دو يـا چنـد قـارچكش مفيـدتر است. تيمار بذرها با قارچكش همراه با مواد كلسيم دار (مانند سـولفات كلـسيم) بخـصوص در بذوري كه كيفيت كمتري دارند سبب استحكام ريشه و ساقه گياهچه شده و نيـز از بـذر و گياهچه محافظت مي كنند. حشره كشهاي سيـستميك را فقـط بـراي بـذرهاي بـا كيفيـت آلي يا غير مـشروط بايـستي بكـار بـرد، زيـرا در بـسياري مـوارد تيمـار بـا حـشره كـشهـاي سيستميك سبب آلودگي و حساسيت بيشتر گياهچه ها به حمله عوامل مرگ گياهچه شده و درصد مرگ و مير افزايش مي يابد. اگر بذور پنبه صدمه ديده يـا زود هنگـام يـا در شـرايط نامساعد كشت گردند حتماً بايد ضدعفوني گردند
- دقت در انتخاب علفكش هـا، حـشره كـشهـا و سـاير مـواد شـيميايي كـه در هنگـام كاشت در خاك مورد استفاده قرار مي گيرد. غلظت هاي بيشتر اين مـواد در خـاك موجـب تأخير در رشد گرديده است و بويژه در هـواي سـرد كـه شـرايط بـراي پيـدايش بيماري هـاي گياهچه اي مساعد است
نکات كاربرد مواد شيميايي در بيماري پوسيدگي بذر و مرگ گياهچه
- در صورت استفاده از قارچكش كربوكسين تيرام به تنهايي: استفاده از غلظت حداكثر كربوكسين تيرام (6 گرم در يك كيلوگرم بذر پنبه)
- در صورت استفاده از قارچكش كربوكسين تيرام و حشره كش گاچو: استفاده از حشره كش گاچو (7 گرم در يك كيلوگرم بذر) به همراه حداقل غلظت كربوكسين تيرام (4 گرم در يك كيلوگرم بذر)
- در صورت استفاده از قارچكش كربوكسين تيرام و حشره كـش لارويـن: اسـتفاده از حشره كش لاروين (7 گرم در يك كيلوگرم بذر) به همراه حداقل غلظت كربوكسين تيرام (4 گرم در يك كيلوگرم بذر)
- در صورت استفاده از قارچكش كاربندازيم به تنهايي: استفاده از حداقل غلظـت كـاربندازيم (2 گرم در يك كيلوگرم بذر)
- در صورت استفاده از قارچكش كاربندازيم و حشره كش گاچو: استفاده از حشره كش گاچو (7 گرم در يك كيلوگرم بذر) به همراه غلظت متوسط قارچكش كاربنـدازيم (2/25 گرم در يك كيلوگرم بذر)
- در صورت استفاده از قارچ كش كاربندازيم و حشره كش لاروين: اسـتفاده از حـشره كش لاروين (7 گرم در يك كيلوگرم بذر) به همراه غلظت متوسط قارچكش كاربنـدازيم (2/25 گرم در يك كيلوگرم بذر)
ارتباط با ما
شرکت پیشگامان کشت پایدار/شرکت توسعه مزرعه پایدار پارسیان/تولید و توزیع ملی نهاده های کشاورزی با بهترین کیفیت و نازلترین قیمت/کشاورز لایق بهترینهاست